Hír: Sávonként - Overcast
(Kategória: Sávonként)
Küldte: Andrea
szerda 20 június 2012 - 04:34:42

Vajon mi zajlik egy dalszövegíró fejében, mikor leírja azokat a sorokat, amik pár hónappal később lemezre, vagy épp videoklipre kerülnek, jobb esetben még sláger is válhat belőlük? Hogyan születik egy viszonylag egyszerű riffből néha egy-egy igencsak nyakatekert darab? Mennyit változik egy dal, mialatt a próbateremtől végül a hallgatóhoz jut? Kinek a dalai inspirálták a zeneszerzőt, mikor lefogta azt a pár hangot, amiből végül saját szerzeménye megszületett. Mi alapján választja ki egy zenekar, hogy kire bízza rá a felvétel terhét? Ez a néhány kérdés már egész biztos felmerült minden pályakezdő zenészben és nagy eséllyel majd minden zenekedvelőben is. Jobb esetben nem csak az foglalkoztat minket, hogy melyik rádió játssza le kedvenceinket, hanem az is, hogy mi lehet a kulisszák mögött. És ez még mindig csak az érem egyik oldala. Mit érezhet az a zenész, aki időt és energiát nem sajnálva ír, alkot, felvesz, kiad vagy kiadat és egy-egy kritikus nem érti vagy totálisan félreérti a munkáját? Mennyire adott az esély egy ismert, kevésbé ismert, vagy ma még teljesen ismeretlen alkotónak, hogy saját szavaival, nagy nyilvánosság előtt beszéljen alkotásáról, a dalok vélt vagy valós mondanivalójáról és történetéről?
A mai nappal egy új rovatot indítunk, mely által megadjuk a lehetőséget, amolyan „szabad a mikrofon” jelleggel. Itt aztán arról beszél a gyanútlan áldozat, amiről csak akar, és remélhetőleg választ kapunk a miért, hogyan, kivel, miből, mivel és hasonló fel nem tett kérdéseinkre.
A Metalkilincs.hu stábjától nem idegenek a szokatlan ötletek és rendhagyó megoldások. A rovat gazdája maga is egy zenekar énekese és egyben dalszövegírója. Hát rajta! Akasszuk a hóhért! Emberünk pontosan tisztában van vele, milyen érzés, ha egy szövegét totálisan félreértik és esetleg burkolt utalásokat keresnek a mögött ami teljesen célzott és egyértelmű. A rovat avatásaként legyen első áldozatunk maga a „házigazda”Novák „Árposz” Árpád, az Overcast énekese. Tessék, ha már kitaláltad, mutasd meg, hogy kell. Úgyhogy kedves zenekarok! Ennél csak jobb és ötletesebb megoldásokat várunk! A lecke adott mindenkinek…:)Az Overcast mindenkori tagságának alapvetően közös jellemzője, hogy nem hajlamos elkapkodni a dolgokat, nem volt ez másként a 2012. áprilisában megjelent „Törjön szét” EP esetében sem. Már a stúdió választás sem volt egy egyszerű történet, mire végül eljutottunk Zsiga és Máté barátunkig, akik éppen akkoriban nyitották meg az EvoSound Stúdiót, így legjobb tudomásom szerint ez az anyag lett a srácok első hivatalos referenciája. A véleményezésünk azóta is ott fityeg a weboldalukon (http://www.evosound.hu) .

Amúgy hihetetlenül nagy élmény volt a srácokkal dolgozni, főleg, hogy vérükben van a Rock N’ Roll. Sajnos a dob és gitár felvételeknél nem voltam jelen, de állítólag rendesen megizzasztották a zenekart. A magam részéről annyit tudok elmondani, hogy végre nem csitítva lettem, hanem kifejezetten követelték, hogy indulatból énekeljek, ne finomkodjak, hisz ez Rock N’ Roll. A „Törjön szét” dobfelvétele óta szállóige a „Parasztból!” kifejezés.

A dalok a stúdiózás alatt viszonylag keveset változtak, ennek ellenére erősen érződik, amit a felvételek alatt tettünk hozzá az anyaghoz.És hogy miről is szól az a négy dal, amit végül felpakoltunk erre az EP-re? Vegyük szépen sorban:

EGO:
Ez a dal egy görbe tükör (vagy épp teljesen torzításoktól mentes, mindenki döntse el maga…), amit a slágerüzemmel szemben állítottunk fel. Bármennyire is meglepő fogyasztható „slágereket” gyártani nem egy túl nagy művészet, és megvan rá a jól bevált recept. Természetesen jó néhány olyan sláger létezik, ami egyrészt időtálló, másrészt tényleg van mögöttük érték. A céltáblára ezúttal a felejthető kreatúrák, egy adott hullámhoz igazított, hamar feledésbemerülő termékek kerültek, egyúttal megragadva az alkalmat, hogy a „sztárgyárakat” is górcső alá vehessük. Az EGO cím nem véletlen, hisz a dal alapvetően a klipeken és show műsorokban oly népszerű önreklámozást, önmagasztalást hivatott bemutatni. A Reggae hangulatú téma alatti szövegrész Kb. azt a remek pillanatot ragadja meg, mikor az ünnepelt sztárt népes és lengén öltözött hölgykoszorú veszi körül, hősünk mégis úgy viselkedik, mint aki legszívesebben saját magával kerülne félreérthetetlen helyzetbe. Egyúttal megvillantva, hogy „nem ártana a sorok közé lesni”. Emberek! Ez csak egy ócska hülyítés…A gyönyörű díva magányosan sírja tele a párnáját, a mosolygó szépfiú antidepresszánsokkal tömi magát, a megmondó fenegyerek nem bírja el az aranyláncát, a közellenség a légynek sem tud ártani, a latin Lover pedig reménytelenül impotens.

Mindig:
Nos ez lenne a fent említett sláger! Az eddigi visszajelzések alapján erősen megosztja a közvéleményt. Valaki szerint az EP legjobb pillanata, van, aki szerint ez a legkevésbé tartalmas tétel. Nos, valahol mind a két tábornak igazat kell adnunk. A dal még a zenekar 2008-as „Rebirt” felállásával született a próbateremben. Egy igencsak dallamos alapötlet, amit egy picit megcsavartunk, és ott a helyszínen írtam is rá egy szöveget, épp arról, ami ott és akkor eszembe jutott. Így azt kell mondanom, eredetileg tényleg nem szól semmiről, és magam is meglepődtem akkor amikor rájöttem, hogy DE. Későbbi próbák alkalmával ugyanis gyakran törtek rám emlékek, amiket furcsa módon ennek a dalnak a hangulata hozott felszínre. „Mindig ugyanúgy, mindig ugyanaz”.

Örömlány:
Az egyik kritikánk írója azt az elméletet fejtegette, hogy ez a dal esetlegesen utalás egy exre, vagy valami ilyesmi. Nos nem, nem az. Ez a dal tényleg arról szól, ami a címe. A prostikról. A dal még anno az Overcast egykori utódja és a jelenlegi Overcast meghatározó irányvonalának elődje, a WHY? Dirty Rock N’ Roll formáció próbatermében született. Egykori basszerünk Fazék, óriási rajongója volt a nyolcvanas - kilencvenes években fénykorukat élő amcsi Glam Rock és Rock N’ Roll zenekaroknak, ahol ugyebár központi téma az igencsak jó alakkal megáldott lengevérű lányok megéneklése. Ezt valahogy nehezen tudtam „magyarra fordítani”, mikor az ember egy hosszabb belföldi utazás során többnyire olyan lányokat lát az út mellett, akiknek a legjobb indulattal is remekül áll a távolság. Kicsit olyan ez, mint a „Nevem Earl” című sorozat nappalos prostija, aki nem hogy nem szép, de egyenesen ocsmány, és ráadásul nem épp mai darab, mégis a legősibb mesterséget űzi és van is rá kereslet. Valaki egy kommentben azt írta, hogy „Fenti dalszöveg idézet - meglátásom szerint - általánosabb a hazai, sőt a nemzetközi kemény rock zenekaroknál… Az Overcast esetében talán megbocsátható, ha a srácok 17-18 évesek.” Nos ez esetben kérem ne tessék nekünk megbocsájtani. Harminc éves fejjel is pofátlanul realista vagyok.

Törjön szét:
Ellentétben az Örömlánnyal ez bizony erősen személyes tapasztalatokra épülő szöveg, melynek fő ihletője egy alapvetően ígéretesnek, reménytelinek induló élethelyzet, ami valami miatt átfordul és egyik pillanatról a másikra egyfajta kilátástalan börtönné válik. Az adott helyzetben résztvevő személyek, pedig boldogság helyett csak a konfliktusokat találják. Hogy önhibájukból, vagy maga a helyzet szüli a körülményeket? Na, ez az a kérdés, amit szerintem senki nem tud megválaszolni, mégis hajlamos az ember fél információk alapján „hiteles képet alkotni, és megmondani a tutit”. A szituáció sajnos elég gyakori, és külső szemlélők szerint pofon egyszerű ebből kikeveredni, azok számára, akik benne élnek, viszont mégis kilátástalannak és megoldhatatlannak tűnik. Ez a dal egy a fentiekben felvázolt élethelyzet miatt keletkezett indulat tömeget éget a lemezbe igencsak metalos formában. Ez lett a Rock N’ Roll lemez „komoly darabja”.

A lemezborítónak is megvan a maga külön története. Rengeteget agyaltunk rajta, hogy melyik dalra készüljön el és mit ábrázoljon. Nehéz ügy volt, ugyanis nem rendelkeztünk túl sok képanyaggal. Végül feldobtam az ötletet, hogy mi lenne, ha rábíznánk a dolgot a feleségemre, ha már amúgy is van egy kiadványszerkesztői végzettsége, viszont lemezborító terén még nem volt alkalma letesztelni a tudását. A munkálatok során szabad kezet kapott, meglátjuk, hogy mi jön ki belőle jelleggel. Elég kreatív megoldás született, ugyanis egyrészt ismerte a „Törjön szét” című dal háttértörténetét, másrészt a felvétel előtti nyáron volt az esküvőnk, ahol is a fotózás alkalmával valóban előkerült egy balta…nos, bármennyire is morbidnak tűnik, összehozta a kettőt. A megfelelő program segítségével rendesen összepiszkolta a ruháját és a háttérben jó alaposan összezúzta az egyik idilli kis közös képünket.:) A végeredmény szerintem magáért beszél. Morbid, személyes és kreatív, ráadásul az Overcast stílusára jellemzően erősen tabukat dönget. Mondjuk, mi mást is várhattam volna, mikor két évvel ezelőtt én is voltam olyan pofátlan, hogy a saját diplomamunkámba belepakoltam egy Overcast koncertfotót…:)

http://soundcloud.com/overcastmusichungary

Novák Árpád


Ezen hír származási helye: Metalkilincs
( http://www.metalkilincs.hu/news.php?extend.247 )