Hír: Radzeer – „Amíg az erőnkből futja, csináljuk, amiben hiszünk” - Interjú
(Kategória: Interjú)
Küldte: Andrea
szombat 26 május 2018 - 07:37:34


Radzeer: A zenekari név választás a gyenge pontom Miért pont Radzeer?

L: A Radzeer Rejtő Jenő klasszikus regényeiben az elveszett és megkerült cirkáló neve. Egy több ezer tonnás fémtömeg ami megállíthatatlanul nyomul előre. Nem titok, hogy nagy kedvelője vagyok az írónak, amúgy meg TANK(ok) már van(nak) a magyar rock piacon, ideje lenne egy hadihajónak is jelen lennie!!!

T: Amikor névválasztásról volt szó több minden felmerült, de mind közül a Radzeer-nek volt a legrockosabb hangzása, ennél maradtunk!

2014 óta létezik a zenekar. Mik voltak azok a fontos események, amikre szívesen emlékeztek vissza?

L: A zenekar Radzeer néven ugyan csak 2014-től létezik, de a kezdeti felállásban szereplő tagok 20 éves barátságra és kb. egy évtizedes zenei múltra tekinthetnek vissza. Együtt kezdtünk zenekarban zenélni és szinte együtt töltöttük a kamasz és 20-as éveinket. Nehéz lenne kiemelni egy-egy eseményt, sok minden történt, sűrű volt az élet akkoriban... szóval van mire emlékezni, és ehhez képest az elmúlt néhány év eseményei kis részt ölelnek fel.

T: A Radzeer e tekintetben részünkről egy egészen új, szokatlan dolog - a feldolgozósdihoz képest -, mivel csak saját nótákat játszunk. Azért az ütős amikor a közönségből jó páran tolják veled a szöveget. Az az átbulizott este, amikor a saját zenét játszó zenekar ötlete komolyabban felmerült köztünk, ahogy az ötletekből összegyúrtuk az első nótákat, a saját erőből készített stúdió felvételek éjjelei, az első koncert a saját anyaggal, .. ezek mint örök pillanatok maradnak.

Sok zenekarral beszélgettem már, és ahogy ők is, Ti is megemlítettétek, hogy régen azért sokkal jobb volt a helyzet a rockzene fronton. Mit gondoltok, mi okozhatta a változást, és mit próbáltatok Ti ez ellen tenni?

L: Hát igen. Nagyobb respektje volt egyrészt magának az élőzenének, és ezzel együtt a rocknak. Több oka is lehet a változásnak. Egyik ok a megjelenés/publicitás lehetőségének könnyebbségei. Ma már egy stúdió felvétel költsége meg sem közelíti a 20-25 évvel ezelőtti költségeket - nem beszélve arról, hogy a technika is mennyit fejlődött -, így többek számára lett könnyebben hozzáférhető. Ami úgy alapból nem is lenne baj, ha együtt járna az élő előadások minőségével. Stúdióban ma már bármit megcsinálnak, élőben meg egy nagy csalódás a banda… Régen aki tudott zenélni az jó lemezt és koncerteket csinált, aki nem az nem csinált.. Na, ez most egy kicsit olyan volt, mint az „eső nem lesz, buli lesz, ha lesz, nem lesz…” Másrészt az internet elterjedésével kitágult a világ. Iszonyatos mennyiségű zene / információ érhető el. Sokkal több zene közül, sokkal többféle stílust, előadót lehet választani, ami szétdarabolja egyrészt a hallgatóságot, másrészt az előbb említett okok miatt teret ad a gyengébb zenei felkészültségű produkcióknak is.

Tenni annyit tudunk, hogy amíg erőnkből futja, csináljuk, amiben hiszünk, és toljuk azt a zenét, ami bennünk van. Egyszer csak változni fog megint a világ.. „nem eshet örökké..”.

T: Sokkal nagyobb szerepe van a promóciónak, mint régebben. Anno lementél egy klubba, adott volt a törzsközönség, csak játszani kellett. Ma ennél sokkal többet kell tenni ahhoz, hogy egy zenekar megfelelő figyelmet kaphasson.

Nemrégiben átalakult a csapat. Mit gondoltok? A rockzenében történt változások mennyire vannak hatással egyik-másik tag kilépésére a bandából?

L. : A banda az utóbbi években többször is átalakult dobos, gitáros szinten, így nem tudom célzott e a kérdés, vagy csak „vaktában” lőttél a kör közepébe, de betalált. Szerintem talán inkább mégis céloztál.. Az előző szólógitárosunk rokkosnak egyáltalán nem mondható egyéb zenei elfoglaltságai miatt lépett ki a zenekarból. Más zenei műfajban látta azt a „pluszt” amire szüksége van, amit ő a zene kapcsán el akar érni. Meghatározó tagja volt a csapatnak, egyrészt a több évtizedes barátság okán, másrészt a hozzáadott zenei érték miatt. Ritkán találkozik az ember ilyen jó értelemben "aberrált" zenei gondolkodással, ami meghatározó szignója lett az Ünnepelt Sztár lemez gitárszólóinak.

T.: Annyit azért mindenképp hozzátennék a tagcserék kapcsán, hogy a zenekar lendülete, zenei világa az új tagokkal ugyanúgy megmaradt, mivel Peet és Laci remek zenészek, igen hamar megtaláltuk a közös hangot.

2014-ben megjelent az Ünnepelt sztár. Azóta készültek-e új dalok, és ha igen, hogy publikáltátok a közönség felé?

L.: Jelenleg csak koncerten játszunk a második lemez anyagából. Kb. egy újabb lemeznyi nótánk van készülőben, ezeket a dalokat fokozatosan vonjuk be a koncertműsorba. Rögzített formában ezek még nem elérhetők. „Csak belső használatra” jellegű felvételeink persze már vannak, 7 lakat alatt trezorban, bebetonozva.

T.: A második lemez anyagát az Ünnepelt Sztár lemezhez hasonlóan természetesen elérhetővé tesszük majd a banda honlapján (www.radzeer.hu). Ezen túl jelen vagyunk a YouTube-on is, ahová az aktuális lemezen kívül pár koncertvideót is feltöltöttünk.
Nem hagyhatom a szokásos interjúkérdést: jövőbeni tervek?

L.: az előbb említett 2. lemez anyagát idővel mindenképpen rögzíteni szeretnénk, addig is minél több helyen szeretnénk játszani, és megismertetni magunkat.

A kérdésekre Fazekas László (ének, ritmus gitár) és Juhász Tamás ( basszus gitár) válaszolt.
Ezen hír származási helye: Metalkilincs
( http://www.metalkilincs.hu/news.php?extend.3687 )